Efectul Genovese

de Alina Nelega
regia Gavril Cadariu

În distribuție:
Cătălina Mustaţă
Nicolae Cristache
Diana Avrămuţ
Sergiu Marocico

Actori cor: Luchian Pantea, Tiberiu Vasiniuc, Andrei Chiran, Raisa Ané, Ioana Decianu.

Scenografie: Bartha József
Muzică: Lucian Ban
Regie artistică: Gavril Cadariu

Regia tehnică: Ilarian Varga 

O poveste a zilelor noastre, spectacolul cheamă la regândirea valorilor pe care ne clădim viaţa, a răspunderii faţă de ceilalţi, de trecutul şi prezentul românesc. Cu participarea extraordinară a Cătălinei Mustaţă şi lansând într-un rol important o talentată  tânără actriţă, Diana Avrămuţ, cu susţinerea experimentată a actorului Niki Cristache şi în colaborare cu studenţii facultăţii de teatru din Târgu-Mureş, Efectul Genovese este un spectacol delicat dar plin de forţă, în scenografia lui Bartha József şi în spaţiul sonor creat de muzicianul american de origine română, Lucian Ban.

 

Despre EFECTUL GENOVESE

"Spectacolul de faţă este important şi pentru că, pe lîngă faptul că propune o nouă estetică, mai directă şi uşor diferită de cea îndeobşte prizată într-un teatru naţional, el funcţionează ca locomotivă a unui nou program, anume cel de dramaturgie contemporană. Faptul că Alina Nelega – dramaturg contemporan care funcţionează ca o garanţie în sine – inaugurează programul de faţă cu propriul text se doreşte a fi o asumare a unei misiuni şi, totodată, o încercare de deschidere către un teatru direct, conectat la publicul vremii sale."     Mircea Sorin RUSU (Oservator cultural)

 

"Efectul Genovese e, în sine, un spectacol foarte delicat – tocmai prin simplitatea (atît de dificilă) a mijloacelor, în care vocea ce se aude nu e a regizorului (de aceea Gavril Cadariu e un bun regizor de text contemporan – pentru că nu are orgolii auctoriale inutile), nici chiar a dramaturgului, e vocea pură a textului și a refuzului de a da false soluții." Iulia Popovici (Observator cultural)

 

"Cum gestionăm cei cincizeci de ani de dictatură, plus douăzeci în care abjecţia a continuat să-şi deverseze resturile? La ce comportamente sociale sau la ce tehnici ar trebui să recurgă tinerii pentru a aerisi mentalul unei naţii năclăite de zeci de ani de comunism, pentru care „demnitatea e doar un cuvânt”? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările puse de Alina Nelega în Efectul Genovese. Celelalte le veţi descoperi la spectacol."  Cristina Rusiecki, („Demnitatea e doar un cuvânt”, Adevărul) adevarul.ro/cultura/teatru/foto-demnitatea-e-doar-cuvant-1_516c1bfe053c7dd83f0f5482/index.html

Program

Augusztus - 2020
V H K S C P S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma