PREMIERĂ: „Săraci“ de Lucy Thurber, un spectacol care vă va îmbogăţi

13.10.2019
PREMIERĂ: „Săraci“ de Lucy Thurber, un spectacol care vă va îmbogăţi

PREMIERĂ: „Săraci“ de Lucy Thurber, un spectacol care vă va îmbogăţi

PREMIERĂ: „Săraci“ de Lucy Thurber, un spectacol care vă va îmbogăţi

Direct de pe continentul nord-american pe scena târgumureşeană, Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, împreună cu Incubator 13, vă prezintă în premieră naţională o piesă recentă care va rezona cu publicul de la noi prin actualitatea conţinutului şi prin povestea cu care se poate identifica aproape oricine.

Piesa scrisă de Lucy Thurber prezintă problematica universal valabilă a unei familii modeste care se luptă cu neajunsurile, problemele tipice de familie, dorințe de evoluție, de scăpare sau acceptare a ceea ce li se întâmplă: un tată alcoolic violent, cu momente de reală pocăință, o mamă care ține în mână destinele tuturor (chiar și ale celorlalte personaje adiacente familiei), un fiu (adolescent) supradotat care vrea să meargă mai departe, o fiică și ea supradotată, dar prea mică să scape din orășelul provincial în care trăiesc, un unchi (polițist) care umblă după fustele verișoarei (mama), o soție (a polițistului) care încearcă să salveze aparențele și căsnicia, și o profesoară proaspătă absolventă de universitate, care vrea să îl ajute pe fiu să evolueze.


Traducerea în limba română a piesei „Scarcity“ / „Săraci“ a autoarei dramatice americane Lucy Thurber este rezultatul muncii colective a unei echipe alcătuite din studenţi ai Masteratului de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Selma Dragoş, Andi Gherghe, Carmen Ghiurco şi Gabriel Sandu au contribuit la crearea versiunii în limba română, coordonată şi revizuită de lect. univ. dr. Anda Cadariu. Piesa a beneficiat de un spectacol-lectură în regia lui Rareş Budileanu în cadrul Taberei Internaţionale de Scriere Dramatică de la Târgu-Mureş, în 2018.

„(...) Ceea ce rămâne memorabil în scriitura lui Thurber este felul în care, în ciuda unui stil aproape lacunar, construieşte personaje atât de bine definite, ale căror particularităţi şi sensibilităţi se semnalează rapid şi coerent de la început până la final. Economia de mijloace lingvistice amplifică, de fapt, expresivitatea personajelor într-un univers dramatic pecetluit de tensiunea asfixiantă derivată din faptul că nu se întâmplă mai nimic niciodată, în ciuda micilor promisiuni cu potenţial de evenimenţialitate.“ (Beatrice Lăpădat, în prezentarea piesei publicate pe www.liternet.ro)

Din distribuție fac parte actorii Anca Loghin (Martha), Mihai Crăciun (Herb), Daniel Vișan (Billy), Larisa Dobrin (Rachel), Ștefan Mura (Louie), Alexandra Moldovan (Gloria), Laura Mihalache (Ellen) şi Rareş Budileanu. Regia artistică este semnată de Rareș Budileanu, iar regia tehnică îi aparţine lui Stelian Chiţacu. Scenografia este realizată de Anna Kupás, light-design-ul este conceput de Alin Popa, iar sufleur este Iolanda Belbe.

Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 16 octombrie, ora 19.30, la Sala Mică. Următoarea reprezentaţie va avea loc duminică, 20 octombrie, ora 19.30, la Sala Mică.


Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Program

August - 2020
D L M M J V S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma