„Navigatorul“ se relansează pe ape adânci, la Sala Mare

17.10.2019
„Navigatorul“ se relansează pe ape adânci, la Sala Mare

Crăciunul e o sărbătoare a familiei, a bucuriei, a generozităţii şi a iertării. Speranţele renasc, iar legăturile între semeni se consolidează. Sunt unele cazuri, însă, când Ajunul Crăciunului readuce în viaţa oamenilor traume reprimate, secrete îngropate adânc şi spaime înăbuşite.

„Navigatorul“, piesa scrisă de Conor McPherson în 2006, prezintă o astfel de situaţie. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin. Povestea îl are în centru pe James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă, Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură în perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept capriciosului Richie, dar și propriei conștiințe care îl bântuie. Iar în momentul în care însuşi Diavolul, îmbrăcat la patru ace şi emanând o carismă ameninţătoare, descinde în căminul măcinat de tensiuni al celor doi fraţi şi ia parte la un poker în care miza depăşeşte cu mult banii, devine clar că „lumina sfântă a sărbătorilor“ are nevoie de un imbold pentru a restabili echilibrul ameninţat din toate părţile.

Incisivă, plină de subtilităţi, profundă şi debordând de un umor amar, piesa a fost nominalizată la prestigioasele Premii Tony și Olivier.

Spectacolul Companiei „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș, „Navigatorul“ de Conor McPherson, în traducerea lui Bogdan Budeș şi regizat de Cristi Juncu, revine pe scena Sălii Mari în noua stagiune, ajunsă la nr. 58. Scenografia este semnată de Cosmin Ardeleanu, iar din echipa artistică a spectacolului face parte și coregraful Attila Bordás, acesta semnând mișcarea scenică. Regizorul Cristi Juncu este cunoscut publicului târgumureșean pentru spectacolele realizate în ultimii ani, „Şcoala nevestelor“ şi „Dinte pentru dinte“, care se joacă și în prezent cu sălile pline.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Theo Marton, Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Richard Balint și Ale Țifrea. Richard Balint a fost distins pentru interpretarea rolului Mr Lockhart cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, în 2019.

Din echipa spectacolului mai fac parte Teodora Crăciun și Laura Moldovan.

Următoarea reprezentaţie va avea loc marţi, 22 octombrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Spectacolul va fi reprezentat și în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru, în data de 24 octombrie, ora 19.30, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București, Sala Studio.

Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba engleză!


Despre „Navigatorul”, în presă:

„Navigatorul construiește, coerent și unitar, un crâmpei din viața unei familii înconjurate de mediocritate și singurătate, dar care are parte de un happy-end; șansa unui nou început.” (Elena Coman, yorick.ro)

„(...) avem ocazia de a vedea pe Scena Mare a Teatrului Național din Târgu-Mureș un foarte bun și complex spectacol cu Navigatorul.” (Mircea Morariu, adevărul.ro)

„Cu Navigatorul, Cristi Juncu face o (nouă) bijuterie de spectacol, folosindu-și inteligența și calitățile exemplare. Regizorul lasă timp de acumulare pentru evoluția personajelor, dar și a poantelor, gradează excelent, are răbdare să construiască fiecare milimetru dintr-o joacă fină ce accesează un plan din ce în ce mai adânc. Pe nesimțite, comedia cinică se transformă într-o pledoarie pentru omenesc. Chiar și când e vorba de niște găinari țâfnoși. Pe scurt, lăsați totul și dați fuga la bilete!” (Cristina Rusiecki, revistacultura.ro)

Program

Mai - 2020
D L M M J V S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30
31  

 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma