„Școala nevestelor“ vă oferă lecţii de bune maniere în dragoste, la Sala Mare

15.10.2019
„Școala nevestelor“ vă oferă lecţii de bune maniere în dragoste, la Sala Mare

„Școala nevestelor“ vă oferă lecţii de bune maniere în dragoste, la Sala Mare

Se spune că dragostea e oarbă, iubirea n-are vârstă şi că atunci când doi oameni se iubesc, nimic altceva nu mai contează. Oare o fi chiar aşa? Spectacolul „Şcoala nevestelor“, în regia lui Cristi Juncu, pune în scenă clasică piesă a lui Molière într-o manieră inteligentă şi plină de haz care ne reaminteşte că dragostea puternică şi sinceră are şanse de izbândă într-o lume deseori superficială şi înşelătoare, dar pasiunea egoistă şi lacomă, cu pretenţii de iubire, va fi în cele din urmă învinsă. Să luăm aminte de la amibţiosul, dar meschinul Arnolphe, care a crescut-o pe tânăra şi idealista Agnes ferită de ochii lumii, pentru a se bucura apoi de farmecele unei frumuseţi cu mult mai tinere decât el, însă izolarea în care a ţinut-o nu au reuşit să îi înăbuşe acesteia dorinţa din ce în ce mai pătimaşă de a cunoaşte un tânăr fermecător şi manierat care să o ia cu el şi să o facă fericită. Dacă Arnolphe aşteaptă fidelitate şi supunere cu forţa, Agnes visează la dragoste şi libertate alături de alesul inimii ei. Bineînţeles, acest lucru va da naştere unor situaţii pline de umor, dar şi de tâlc.

„Școala nevestelor“ îi are în distribuţie pe actorii: Nicu Mihoc, Ale Țifrea, Cristian Iorga, Dan Rădulescu, Anca Loghin, Csaba Ciugulitu, Ion Vântu şi Luchian Pantea. Scenografia este realizată de Cosmin Ardeleanu, iar coregrafia îi aparţine lui Bordás Attila.

Următoarea reprezentaţie a spectacolului va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.


Despre „Școala nevestelor“, în presă

Şcoala nevestelor, în această versiune, reprezintă nu numai replierea unui text retradus cu o fineţe care îl face să se înverzească de invidie pe orice traducător profesionist pe un spectacol îndrăcit, cu ritm şi rimă, ci şi rezultatul muncii unei echipe de artişti care şi-au activat cu generozitate resursele pentru a construi un spectacol rotund, dinamic şi care face bine şi celor de pe scenă, şi celor din sală.“ (Mircea Sorin Rusu, liternet.ro)

Şcoala nevestelor făcută de Juncu e comedia perfectă pe textul perfect (aproape că nici Molière n-a scris-o atât de bine pe cât e acum tradusă), care se ține din cuvinte și buna măsură a situațiilor, punând la colț misoginismul funciar prin nimic altceva decât vorbele potrivite spuse de actorii potriviți. E atât de bine să râzi la teatru, mai ales atunci când te-ai hârșit prea mult printre comédii.“ (Iulia Popovici - Observator Cultural)

Şcoala nevestelor e o demonstraţie de artă comică. Ne arată că sensibilitatea şi umorul sunt complementare şi că o comedie poate triumfa şi fără să fie trasă de păr, împinsă în grotesc şi comercial.“ (Andrei Vornicu – liternet.ro)

Program

Ianuarie - 2020
D L M M J V S
  01 02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
vineri, 03. ianuarie 2020
luni, 13. ianuarie 2020
miercuri, 15. ianuarie 2020
marţi, 21. ianuarie 2020
miercuri, 22. ianuarie 2020
sâmbătă, 25. ianuarie 2020

 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma