Încerc să trăiesc în prezent

06.10.2017
Încerc să trăiesc în prezent

- interviu cu Cristina Iușan și Ervin Ruszuly, coregrafii spectacolului CARTEA JUNGLEI -

Emilia Ostace: Dragă Cristina, nu ești la prima colaborare cu actorii de la Compania Liviu Rebreanu. De data aceasta cum ați lucrat cu ei?


Cristina Iușan: Într-adevăr nu e prima colaborare, am lucrat cu ei pe scenă, ca actriță sau în calitate de coregraf, dar acest spectacol a fost o aventură. O aventură frumoasă și fructuoasă, deoarece deja îi cunosc pe toți, le cunosc potențialul și astfel a fost mult mai ușor. A fost și o colaborare în ceea ce privește construcția anumitor momente, actorii au venit și ei cu propuneri, au cerut sfaturi, au acceptat sfaturi și s-au pliat foarte bine pe ceea ce le-am cerut.

E.O : Dar tu, Ervin?

Ervin Ruszuly: Prima mea colaborare a fost în calitate de dansator în Carmina Burana, în regia lui Gigi Căciuleanu, iar a doua oară am colaborat în calitate de coregraf în spectacolul Crize, regizat de Aleksandar Ivanovski. Iar acum în Cartea Junglei. E o situație nouă, o posibilitate nouă, care m-a umplut de energie, provenită în principal de la actorii companiei, fiindcă vorbim aici de o echipă energică, pe care este foarte ușor să o îndrăgești.

E.O: Dar cu regizorul spectacolului, Oana Leahu, cum v-ați înțeles?

Cristina Iușan: A fost prima mea colaborare cu regizoarea Oana Leahu. Recunosc, nu am știut la ce să mă aștept, dar până la urmă acesta e și farmecul muncii mele de coregraf: ocazia de a lucra  cu regizori  noi. Îmi place și încerc mereu să învăț din toate aceste întâlniri, experiențe. Consider că i-am înțeles cerințele, ne-am consultat în permanență în ceea ce privește toate scenele de mișcare, dar și în toate celelalte scene.

Ervin Ruszuly: Am mai avut ocazia de a lucra cu Oana Leahu. Am fost coregraful spectacolului Mica sirenă de la Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel. Colaborarea cu domnia sa constituie întotdeauna o experiență inedită. Simt că, în ciuda faptului că între noi comunicarea verbală este mai greoaie, cea nonverbală este foarte bună - și, în general, gândim și acționăm la fel.

E.O: Care e modalitatea ta/a voastră de lucru? Pregătiți de acasă anumite momente sau le creați la repetiții împreună cu actorii?

Cristina Iușan: În general, lucrez foarte mult pe ceea ce îmi dictează instinctul și îmi place să creez pe moment, împreună cu actorii. Dar întodeauna am în minte un schelet pe care mă bazez și de acolo încep să construiesc coregrafiile. Îmi place foarte mult să îmi imaginez că nimic nu e imposibil, ca mai apoi să putem depăși anumite limite pe care uneori ni le impunem.

Ervin Ruszuly: Există mai multe modalități de lucru, depinzând întotdeauna de situația dată. Acum am încercat să lucrez din mișcări și momente create acasă pe care să le învețe actorii, dar, totodată le-am adaptat împreună, astfel încât să poată fi înțelese și învățate de către toți. Au existat și anumite mișcări pe care le-am gândit într-un anumit fel și am dorit să le revăd exact așa executate pe scenă. În aceste cazuri nu a existat loc pentru compormis.

E.O: Ce înseamnă atunci când la un spectacol, coregrafia este semnată de doi coregrafi?

Cristina Iușan: Din afară poate părea dificil atunci când doi coregrafi ajung să semneze coregrafia comună, dar am avut noroc să am un partener pe măsură, cu care am reușit să colaborez foarte bine.Veneam amandoi cu propuneri pentru fiecare moment în parte și apoi mixam ceea ce am propus și devenea un tot comun. În mare parte, aproape toate coregrafiile le-am construit împreună, mai sunt și câteva pe care le-am construit separat, deoarece timpul a fost destul de scurt.

Ervin Ruszuly: Sunt destul de rare spectacolele în care să lucreze doi coregrafi deodată. De obicei, există un coregraf și un asistent de coregrafie. În cazul de față, timpul scurt și volumul mare de muncă a făcut necesară existența a doi coregrafi. Am încercat să combinăm ideile noastre și să le dăm o anumită formă și sens. A fost un lucru interesant. Nu am mai făcut așa ceva și cu această ocazie am învățat ceva nou.

E.O: Ce faceți voi atunci când nu lucrați la vreun spectacol?

Cristina Iușan: Cristina, când nu lucrează la spectacole, joacă în spectacolele de la Teatrul Național cu care colaborez de mai bine de 7 ani. J Sunt lector la Universitatea de Arte, unde am o clasă minunată la secția de coregrafie; le predau și celor de la actorie, actorie master. Predau workshopuri la diverse festivaluri, lucrez cu liceeni, cu copiii de la grădiniță, fac pe zâna ursitoare și încerc să mă și odihnesc în timpul rămas. Momentan, lucrez la un proiect coregrafic personal, care spre finalul anului ar trebui să fie finalizat.

Ervin Ruszuly: Nu prea am timp liber. Cât îmi rămâne, totuși, încerc să-l trăiesc cât mai bine și mai frumos. Fac sport, îmi cresc câinele, învăț lucruri noi. Întotdeauna există ceva ce mă interesează, ceva ce îmi determină viața. Încerc să trăiesc în prezent.

 

Interviu realizat de Emilia Ostace

Program

August - 2018
D L M M J V S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
 

Norbert Rakowski la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

Piotr Ratajczak la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE

Detalii

:P PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI

Detalii

O viață sigură de Elena Vlădăreanu

Detalii

SUPERNOVE de Alexandra Pâzgu (teaser 2)

Detalii

TREI SURORI

Detalii

SOȚ DE VÂNZARE

Detalii

Tatăl meu, preotul

Detalii

STEAUA FARA NUME de Mihail Sebastian

Detalii

VIVALDI SI ANOTIMPURILE

Detalii 

ÎN TRAFIC

Detalii 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma