In Memoriam Mihai Raicu

07.03.2018
In Memoriam Mihai Raicu

In Memoriam Mihai Raicu

Amintiri după 40 de ani….

„A  pune bazele unui nou teatru este ca și cum ai da viață unei progenituri umane…Chinurile facerii sunt asemănătoare, chiar având clădirea, scena și atelierele. Seamănă cu cele de la maternitate. Și, în cazul Târgu-Mureș, s-a mai pus problema unui handicap: prestigiosul Teatru Secuiesc, cu faimă nu numai în țară, dar și peste hotare. (…) Cu un regizor, director-animator, ca Tompa Miklós, alături de mari actori ca Szabó Ernő, Kovács Gyuri, Kőszegi Margit, sau mai tinerii Lohinszky Loránd, Erdős Irma, Sinka Károly, Tamás Frici, Tanai Bella, Bács Ferenc și să mă ierte cei pe care i-am uitat după patruzeci de ani…Deci, alături de aceștia, pentru tinerii neexperimentați, fără un nume făcut pe scenă, era greu de cucerit victorii. (…)

În asemenea condiții ateriza la Târgu-Mureș, acum patruzeci de ani, o echipă tânără românească, entuziastă și plină de mari speranțe…

Trebuie spus din capul locului că am fost primiți prietenește și cu căldură de către directorul Tompa și ceilalți membri ai secției maghiare. (…)

Colectivul nostru mic, tânăr, gata de sacrificii, s-a luptat cu greutățile începutului. Dar această perseverență a fost de multe ori răsplătită: Gingulescu și Fiscuteanu la Teatrul Național Târgu-Mureș, Arșinel, Mihai Dobre și Camelia Zorlescu la București, Barbu Baranga la Londra, Mihai Paxino și Valeriu Popescu la Paris, Constantin Diplan și Valentina Iancu în Statele Unite, Miron Șuvăgău în Canada, Constantin Anatol în Istarel și toți ceilalți, rămași sau plecați, își amintesc cu drag de anii petrecuți la Târgu-Mureș, de colegii lor de acolo. (…)

Dar lăsând amintirile, trebuie spus că trupa română a cucerit publicul, alături de cea maghiară, având azi pe drept titulatura de Teatru Național (nu sunt în țară decât șase). 

Deci, bilanț pozitiv. Copilul cu scutece la început, a învățat să meargă, să vorbească, ajungând la maturitate, demnitar cultural al țării. Ne aplecăm în fața acestei activități prodigioase și ne scoatem pălăria!”

Mihai Raicu

 

Zeno Fodor: Teatrul Românesc la Târgu-Mureș 1962-2002, Noiembrie 2002, Târgu-Mureș

Program

Decembrie - 2018
D L M M J V S
  01
02 03 04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
 
joi, 06. decembrie 2018
marţi, 11. decembrie 2018
marţi, 18. decembrie 2018
miercuri, 19. decembrie 2018
joi, 20. decembrie 2018
joi, 27. decembrie 2018

Norbert Rakowski la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

Piotr Ratajczak la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE

Detalii

:P PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI

Detalii

O viață sigură de Elena Vlădăreanu

Detalii

SUPERNOVE de Alexandra Pâzgu (teaser 2)

Detalii

TREI SURORI

Detalii

SOȚ DE VÂNZARE

Detalii

Tatăl meu, preotul

Detalii

STEAUA FARA NUME de Mihail Sebastian

Detalii

VIVALDI SI ANOTIMPURILE

Detalii 

ÎN TRAFIC

Detalii 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma