Georgiana Ghergu despre „Poveste irlandeză”

17.01.2013
Georgiana Ghergu despre „Poveste irlandeză”

Au mai rămas cinci zile până la premiera „Poveștii irlandeze”! 

Pentru a vă face și mai curioși, vă vom oferi în fiecare seară câte un interviu cu unul dintre actorii care face parte din numeroasa distribuție a spectacolului. 

Astăzi povestim cu Georgiana Ghergu:

 

TN: Servus Georgiana. Te rog să ne spui cine ești tu în „Poveste irlandeză” și să ne povestești un pic despre acest personaj.

GG: Servus. Eu sunt Pooka, personajul care în poveștile noastre ar fi echivalent cu Moartea. Este un personaj care se află între cele două lumi: cea a oamenilor și cea a spiridușilor. Personajul meu este unul suprem, în calea căruia nu poate sta nimeni. Tocmai de asta ambele lumi se tem să-mi pronunțe numele, ca nu cumva să mă supere și să le aduc necazuri.

TN: Cu ce este diferit „Poveste irlandeză” față de alte spectacole?

GG: Pe mine mă pasionează în mod special jongleriile și mișcarea scenică, dar chiar și pentru mine este un spectacol atipic. Și îmi place foarte mult că este așa. E un spectacol foarte interesant și am simțit că m-a dezvoltat foarte mult actoricește, pentru că am avut mult de lucru cu corpul, limbajul corpului fiind mult mai important aici decât cuvintele. Imaginile care se creează, sunt absolut superbe. E un spectacol atipic pentru că se merge într-o zonă a fanteziilor și a poveștilor și chiar dacă pare un spectacol pentru copii, eu cred că va fi foarte util și interesant și pentru adulți.

TN: Actorii nu pot juca dacă nu cred în ceea ce joacă. Ți-a fost greu să crezi în povestea asta?

GG: Nu, n-a fost deloc greu, mai degrabă a fost o relaxare. Mi-a fost mai greu atunci când a trebuit să învăț să lucrez cu obiecte cu care nu am mai lucrat și  mi-a fost greu să cred că o să-mi iasă, din punct de vedere tehnic.

TN: E mai greu să joci în spectacolele pentru copii sau în cele pentru adulți?

În cele pentru copii, bineînțeles. Adulții au conștiința convenției teatrale, copiii nu o au. Copiii rup bariera asta și dacă există ceva în care nu cred, chiar dacă tu ai o poveste bine dezvoltată și bine legată, ei întotdeauna îți vor semnala neregulile. Nu-i poți minți. Iar dacă o faci, simți imediat că nu mai sunt cu tine, acolo. Rămâi singur, nu te mai crede nimeni. E mult mai greu și pe de altă parte mult mai fascinant, dar mie îmi place foarte mult.

TN: Care e personajul tău preferat din poveste?

Pooka, bineînțeles! Chiar dacă la primele lecturi nu eram sigură și mă gândeam că aș putea fi un personaj sau altul, pe măsură ce au avansat repetițiile mi-am dat seama că am ales bine și că nu vreau să fiu decât personajul pe care îl am. Și abia aștept premiera!

TN: Dacă ai fi copil, ți-ar plăcea să vezi „Poveste irlandeză”?

Da, foarte-foarte mult. Pentru că e foarte complex față de toate spectacolele de copii pe care le-am mai văzut sau în care am jucat, e cu totul și cu totul diferit. E și dificil pe alocuri, pentru că sunt și păpuși, și oameni, pentru că lucrurile și lumile se transformă tot timpul... Au existat multe probleme tehnice, lucruri noi de care ne loveam în fiecare zi, dar pe care le-am depășit și care au un efect spectaculos văzute din sală.

TN: Îți mulțumesc, Georgiana.

GG: Și eu și vă aștept pe toți la premieră!

Program

Ianuarie - 2020
D L M M J V S
  01 02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
vineri, 03. ianuarie 2020
luni, 13. ianuarie 2020
miercuri, 15. ianuarie 2020
marţi, 21. ianuarie 2020
miercuri, 22. ianuarie 2020
sâmbătă, 25. ianuarie 2020

 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma