FINAL DE STAGIUNE LA TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ

04.07.2017
FINAL DE STAGIUNE LA TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ

Stagiunea teatrală 2016-2017 a Teatrului Național Târgu-Mureș a ajuns la final, însă deja a început să se reîncarce pentru un nou sezon de spectacole.

În această perioadă, Compania Liviu Rebreanu a ieșit la public cu un număr de 8 premiere, dintre care 2 la Sala Mare (Femei în pragul unei crize de nervi și Bulgakov 17), 5 la Sala Mică (:p – Patru piesuțe politice despre dușmani, Limba maternă – Mameloschn, Supernove, O viață sigură, Marele spectacol încă n-a început) și un spectacol pentru tineret la Sala Parking (Love is...). 

La fel ca în ultimii cinci ani, această stagiune a avut aprecierea unui număr stabil de spectatori, iar menținerea interesului publicului pentru teatru a constituit un lucru important. Cifrele arată că publicul are încredere și se bucură în continuare de munca ambelor Companii ale Teatrului Național. Compania Liviu Rebreanu a susținut la sediu, un număr de 131 de spectacole în prezența a aproximativ 25.000 de spectatori, iar spectatorii care au participat la cele 14 reprezentații din afara municipiului Târgu-Mureș au fost peste 2.500 la număr. Compania Tompa Miklós a jucat la sediu un număr de 150 de spectacole sub privirile a aproximativ 35.000 de spectatori, iar în deplasare a avut 17 spectacole, cu peste 3.500 de bilete vândute. Deci, numărul total de spectatori care au trecut pragul Teatrului Național Târgu-Mureș pentru a vedea spectacolele celor două Companii este un număr care depășește o treime din populația orașului.

În această stagiune, au fost jucate cele mai multe spectacole în deplasare în cadrul unor festivaluri. Compania Liviu Rebreanu a participat în cadrul a 12 festivaluri importante, iar Compania Tompa Miklós a avut 16 participări la festivaluri de prestigiu. Participarea în cadrul acestor festivaluri sau concursuri au adus cu ele și numeroase premii: spectacolul Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim a primit Premiul pentru Cel mai bun spectacol și pentru Cea mai bună scenografie (Irina Moscu) în cadrul Galei Premiilor UNITER și premii pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună interpretare, Cea mai bună regie, Cea mai bună scenografie în cadrul festCO 2017 (Arad), iar în cadrul aceluiași festival Andreea Radu a luat locul III la Concursul de Comedie Românească cu piesa Inventar. Premiile BIOEEL 2017 au fost acordate actorilor: B. Fülöp Erzsébet,  Mihaela Mihai, Luchian Pantea. De asemenea, actrița Elena Purea a fost nominalizată la Gala Premiilor Radio România Cultural 2017, pentru rolul Pepa din spectacolul Femei în pragul unei crize de nervi (regia și coregrafia Răzvan Mazilu). Iar actorii Anca Loghin și Korpos András au fost selectați în programul 10 pentru Film în cadrul Festivalului Internațional Transilvania (TIFF) ediția 2017.

Printre evenimentele importante susținute de Teatrul Național Târgu-Mureș se numără și cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ConectAct, care a cuprins, în această stagiune, nouă spectacole de teatru, din străinătate (Theater an der Parkaue din Berlin și Teatrul Spălătorie din Chișinău-Republica Moldova) și din țară (Teatrul Odeon București, Centrul Național al Dansului București, Asociația Reciproca Cluj). Un alt eveniment important a fost vizita unor personalități de teatru din Polonia în vederea unui schimb cultural (Justyna Michalik-critic de teatru din Cracovia, Tomasz Kireńczuk-dramaturg, director al Festivalului Național Dialog și directorul Teatrului Nowy din Cracovia, Piotr Ratajczak-regizor, directorul Festivalului Kontrapunkt de la Szczecin și curatorul de program al Teatrului J. Kochanowski din Opole, Norbert Rakowski-actor, regizor și directorul Teatrului J. Kochanowski din Opole și Kriston Wojtek-reprezentantul Institutului Polonez din Budapesta).

După o scurtă pauză de vară, stagiunea 2017-2018 se va deschide în luna august cu un spectacol caritabil (Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte – JÁTSSZUNK MELÁÉRT / TEATRU PENTRU MELA) și își așteaptă spectatorii cu spectacole noi și reprezentații cunoscute și deja îndrăgite. 

Program

Decembrie - 2017
D L M M J V S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Norbert Rakowski la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

Piotr Ratajczak la Teatrul Național Târgu-Mureș

Detalii

O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE

Detalii

:P PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI

Detalii

O viață sigură de Elena Vlădăreanu

Detalii

SUPERNOVE de Alexandra Pâzgu (teaser 2)

Detalii

TREI SURORI

Detalii

SOȚ DE VÂNZARE

Detalii

Tatăl meu, preotul

Detalii

STEAUA FARA NUME de Mihail Sebastian

Detalii

VIVALDI SI ANOTIMPURILE

Detalii 

ÎN TRAFIC

Detalii 

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma